Schoenen info

Voeten meten

Volg onderstaande stappen om de voeten van jouw kind correct te meten.

1. Plaats een papier op de grond tegen de muur. Plaats dan de voet je kind op het papier met de hiel tegen de muur. Je kind staat hiervoor best mooi recht.


2. Zet met een potlood een puntje aan de top van de grote teen.

Meet nu de afstand tussen het getekende puntje en het einde van het papier.


Herhaal dit voor de andere voet.

Neem de lengte van de grootste voet.

3. Kijk nu in de maattabel hiernaast welke maat overeenkomt met de lengte van de voet van jouw kind.


In de maattabel is extra groeiruimte reeds meegerekend. Je hoeft dus niet nog een maat groter te nemen.


Merken en modellen kunnen een beetje verschillen in taillering.

Indien je in een bepaalde schoen best een maatje groter of kleiner neemt, staat dit vermeld op de webshop.


Koop je sandalen in januari, februari of begin maart, neem dan één maatje groter. Tegen de zomer zullen ze perfect passen.


Heb je toch nog vragen over het meten van voetjes of de juiste maat, aarzel dan niet om ons te contacteren voor verdere info of advies.


Bij ons in winkel worden de voetjes elk bezoek gemeten. Spring dus gerust even binnen en we helpen jou met plezier.

Wanneer zijn de schoenen van mijn kind te klein?

De voeten van kinderen groeien enorm snel. Het is dan ook heel belangrijk om regelmatig te controleren of de schoentjes van jouw kind nog groot genoeg zijn. Kinderen die rondlopen met te kleine schoentjes geven dit niet altijd zelf aan. Daarom geef ik graag heel wat tips mee om na te gaan of de schoentjes die je kind draagt nog goed passsen.

Tip 1: Signalen

 

Volgende signalen geven aan dat de schoentjes van jouw kind te klein worden/zijn:

 • Je kind valt opeens meer dan voordien tijdens het stappen
 • Je kind begint steeds te huilen/zagen tijdens het stappen
 • Je krijgt de schoenen van je kind moeilijker aan/uit
 • Je kind krijgt rode plekjes op tenen/hieltjes
 • De nageltjes van de grote tenen worden rood

Tip 2: Voet op het zooltje

Veel kinderschoenen hebben een uitneembare zool. Door de voet van je kind op het zooltje te zetten, kan je meteen zien hoeveel ruimte de teentjes nog hebben. Het is hierbij belangrijk dat je kind goed rechtstaat en niet zit of hangt. Bij aankoop rekenen we +/- 1 cm groeiruimte. Wanneer je nog maar enkele millimeter groeiruimte over hebt, begin je best te denken aan een volgende maat

 

Tip 3: Schoentje meten

Bij sommige kinderschoenen zit de zool vast in de schoen. Om te controleren of de maat nog goed is, heb ik deze tip voor je.

 

Meet met een touwtje de binnenkant van de schoen (leg het touwtje zo plat mogelijk op de binnenzool). Meet nu de lengte van de voet van jouw kind (Zie stappenplan hierboven ‘Voeten meten’). Vergelijk beide lengtes. De lengte van de voet moet altijd iets minder zijn dan de lengte van het touwtje.

Tip 4: Meet de voet

 

In bovenstaande tabel ‘Voeten meten’, vind je de uitleg hoe je de voeten van je kind gemakkelijk thuis zelf kan meten. Meet de voeten van jouw kind en kijk in de tabel of de schoenmaat van je huidige schoen overeenkomt met de schoenmaat in de tabel.

Tip 5: Algemeen

 

Kindervoetjes groeien het snelst als ze nog klein zijn. Hoe groter de voeten, hoe trager ze groeien. Dit is natuurlijk een gemiddelde. Als je kind een groeispurt/groeipauze heeft kan dit op bepaalde momenten sneller/trager gaan. Dit zijn richtlijnen. Je gebruikt best ook even één van de andere tips om te controleren.

 

 • Maat 18 – 22: +/- 3 tot 4 maanden
 • Maat 23 – 25: +/- 4 tot 5 maanden
 • Maat 26 – 29: +/- 5 tot 6 maanden
 • Maat 30+: +/- 6 tot 8 maanden

Schoenen goed onderhouden

1. Bescherm!

 

Na aankoop spuit je best je schoenen in met de Carbon Pro spray. Hiermee bescherm je je schoenen tegen vuil én vocht. Deze spray legt een beschermlaag over het leder waardoor het vuil en vocht niet in het leder trekt, maar afstotend werkt. Hou ongeveer 30 cm afstand tijdens het sprayen, laten drogen en je bent helemaal klaar om op stap te gaan. Herhaal om de 2/3 weken.

2. Reinig!

 

Je (witte) zolen kan je eenvoudig reinigen met de Carbon Midsole Cleaner. Doe het product op de zool en wrijf in met een microvezeldoek. Zo simpel is het!

Voor (de stukken) daim, suede en nubuck gebruik je de Carbon nubuck en suede Cleaner. Een handig gommetje om vlekken uit deze materialen te halen. De zachte kant om te reinigen, de harde kant om terug op te borstelen.

De Carbon Cleaning foam is een schuim die je kan gebruiken op alle materialen. Goed inborstelen met een borstel, laten drogen en je schoen is proper!

Je sneaker uit verschillende materialen schoonmaken kan met de Boom! sneakerreiniger. Sprayen, schrobben met bijhorende spons, afkuisen met een vochtige doek, laten drogen en ready!

3. Voed!

 

Voeden is minstens even belangrijk als reinigen. Door je schoen te voeden met de Carbon Gold blijft het leer soepel en gaat het weer stralen. Je schoen zal er langer mooi en nieuw uit blijven zien.

 

Sneakers bestaan vaak uit meerdere materialen (glad leer, suède, daim, textiel, …). Het is belangrijk ook deze te verzorgen op de juiste manier. Hiervoor gebruik je de Carbon Sneaker Care. Dit is een verzorgende vloeistof die zowel, ruw (suède/daim) als glad leer mooi en soepel houdt én de kleur opfrist

Spray vanop een afstand van ca. 20 cm rechtstreeks aan op de schoen en verdeel deze meteen met een doek. Laat even inwerken en drogen. De stukken suède/daim kan je eventueel nog even terug opborstelen met de Nubuck Cleaner (harde kant van het blokje).

Eerste schoentjes

De eerste schoentjes: wanneer, wat, hoe, waarom?

Wanneer?

Vanaf dat je kind zich begint op te trekken en zo voorzichtig de eerste stapjes zet, denk je best aan een eerste schoentje. Rond de leeftijd van 1 jaar beginnen kindjes de wereld te verkennen op hun voetjes. Ze trekken zich op aan de zetel of de kast, ze beginnen te wandelen achter een loopkarretje of aan de hand. Vanaf dat moment kies je best voor een eerste schoentje.

Wat?

Het is belangrijk dat je kiest voor een schoentje dat volledig gemaakt is uit leer. Dit zorgt ervoor dat de schoen de vorm van de voet overneemt. De schoen zal zo niet als een last aan de voet zijn, maar zal mee een deel uitmaken van de voet. Leer zorgt er ook voor dat de voetjes minder gaan zweten

Kies voor een soepel lederen schoentje met een stevig hieltje en flexibele zool. Het is belangrijk dat je kiest voor een zool die mooi mee plooit met de voet, zodat je kind niet te veel moeite moet doen tijdens het nemen van de eerste stapjes.

Hoe?

Als eerste is het belangrijk dat je de juiste maat neemt. Met een te grote schoenen zullen kinderen gemakkelijk vallen en bleintjes krijgen. Een schoen die te klein is, zorgt voor een onnatuurlijke groei van de voet. Dit kan op lange termijn een hoop lichamelijke klachten met zich mee brengen.

Maar, geen nood! Bij ons in de winkel worden de voetjes bij elk bezoek nauwkeurig opgemeten

Na het meten, gaan we samen opzoek naar een model dat past bij de ‘stapfase’ (meer kruipen dan stappen of meer stappen dan kruipen) en voet van jouw kind. Afhankelijk van de grootte, breedte en vorm van de voet zal het ene model beter aanpassen dan het andere. Wij leggen met plezier de mogelijkheden voor jouw kind even uit en passen dan samen met jullie enkele schoentjes en geven ons eerlijk advies hierover. Het enige wat jij dan nog moet doen, is jouw favoriet kiezen 🙂 

Waarom?

Waarom is een goede eerste kinderschoen zo belangrijk? Kinderen dragen, vanaf dat ze beginnen stappen, heel hun gewicht op hun voeten. Het is daarom aangeraden om die voetjes met liefde te behandelen en voor de juiste schoenen te kiezen. Stappen kindjes binnen in huis en is de vloer niet te koud, kies dan altijd voor blote voetjes! Dit zorgt voor een natuurlijke ontwikkeling van de kindervoet. Ga je naar buiten, dan zijn blote voetjes geen goed idee meer (denk aan steentjes, water/vocht, bijen, …), maar is een schoentje sterk aangeraden. Op dat moment is het belangrijk dat je kiest voor een goede schoen die de nodige flexibiliteit (zooltje) en steun (hieltje) biedt. 

Veel voorkomende vragen

 • Welke maat heeft mijn kind nodig in een eerste schoentje?
  • De lengte van elk voetje is anders. Meestal zitten de voetjes tussen maatje 18 en 22 bij de eerste schoentjes. 
 • Kan mijn kind al sandalen dragen als het nog maar net stapt?
  • Ja, dit kan! Bij voorkeur kies je voor een model met een gesloten, stevig hieltje achteraan. Zo heeft de voet nog voldoende steun. Kruipt je kind nog regelmatig, kies dan voor een model met gesloten teentjes, zodat deze beschermd zijn tijdens het kruipen. 
 • Mijn kind begint recht te staan, maar onze vloer is te koud voor blote voetjes. Wat draagt mijn kind binnen dan best?
  • Er zijn verschillende mogelijkheden hiervoor. Wij raden aan om te kiezen voor een pantoffeltje met anti-slipzooltje. Je kiest best voor een pantoffel die achteraan wat steun biedt. Neem je een model met klittenband, dan ben je zeker dat ze goed aanblijven. Anti-slipsokken zijn ook altijd een gemakkelijke oplossing in deze fase. Het nadeel hiervan is, is dat de kinderen deze zelf gemakkelijker kunnen uittrekken.
 • Vanaf welke maat hebben jullie eerste schoentjes? 
  • Onze eerste schoentjes starten vanaf maatje 18. Onze parkschoentjes/pantoffeltjes starten bij maatje 16 (vanaf geboorte). 
 • Wat is het verschil tussen een préstapper en een eerste stapper? 
  • Een préstapper is een schoentje dat vaak genomen wordt als je kind nog meer kruipt dan stapt. Dit model heeft vooraan een stevige ‘stootneus’ zodat je kind hier ook nog mee kan kruipen zonder het schoentje te beschadigen. Een eerste stapper is net iets steviger en wordt meestal gekozen als je kind al net iets meer stapt dan kruipt. 
 • Hoelang kan mijn kind zijn eerste schoentjes dragen?
  • Gemiddeld gezien past je kindje 3-4 maanden in zijn eerste schoentjes. Soms gaat het iets sneller, soms groeien ze iets trager. Bekijk zeker onze info hierboven over ‘Voeten meten’ en ‘Wanneer zijn de schoenen van mijn kind te klein?’ voor meer tips.

In onderstaande video leggen we graag bovenstaande info nog eens uitgebreid voor je uit. Twijfel je of zit je toch nog met vragen, aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen je met heel veel plezier verder!

Kwaliteit

Bij ons kies je voor kwaliteitsvolle schoenen. Wij kiezen alleen het beste voor de voeten van jouw kind. Hierbij denken wij aan ergonomie, kwaliteitsvolle materialen, stevigheid en duurzaamheid.

Persoonlijke service

Persoonlijke service staat bij ons centraal. In onze winkel én online. Wij nemen tijd voor elke klant en zoeken samen de perfecte schoen. Shop je online en heb je vragen, contacteer ons gerust. Wij helpen met plezier.

Expertise

Wij geven graag een antwoord op al jouw vragen. Aarzel niet om ons te contacteren. We staan altijd voor jullie klaar. We kennen onze schoenen en merken door en door en zullen dus steeds kunnen helpen.

Snelheid

Wij staan garant voor een correcte levering. Jouw bestelling, steeds tijdig geleverd.